2012. november 21., szerda

Adventi naptár - Karácsonyi város DIY

Kedves Olvasó!

Minden évben azzal kezdem a szezonális dekorálások előtt a ténykedésemet, hogy átnézem az addig összegyűjtött anyagjaimat, hogy ötleteket meríthessek belőle. Némelyik a hosszú évek múlásával sem veszít a vonzerejéből, most is ugyanúgy tetszik, mint régen. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ezeket az ötleteket eddig valamiért sosem tudtam megvalósítani, vagy mert nem jutott rá időm, vagy mert nem volt az elkészítéséhez szükséges megfelelő anyagom, vagy akár azért, mert nem vagyok elég ügyes a megalkotásához.


Az itt látható karácsonyi város adventi naptár is meghaladja eddigi barkács képességeimet, eredetileg furnérlemezből kell elkészíteni, ehhez azért nem értek.
Szerencsére vastag kartonból is meg lehet csinálni, ebben az esetben elmaradhatnak a meglepetés dobozkák, és ha az ablakok - ajtók mögé vékony színes papírt ragasztunk, (pl. hasonló célra rakosgattam félre a különféle bonbonok színes celofán csomagolását) és a házikók mögé mécsest állítunk, gyönyörű világító házaink lesznek.


Aki szeretné elkészíteni, az itt letöltheti a házikók szabásmintáját pdf-ként.
(Burda imádók figyelem, ez az ötlet a Burda 1998 decemberi számában jelent meg.)

És aki barkács kezű, annak leírom az elkészítés menetét.

Mérete: kb. 45.5 x 83 cm
Hozzávalók: 100 x 60 cm-es, 1 cm vastag furnérlemez;  2,30 m, 2 cm széles sarokpánt a hozzá tartozó csavarokkal;  dekorációs festék az alábbi színekben: fehér, narancs, aranysárga, rózsafa, mélyvörös, türkiz, kék, okker, sziéna és fekete;  mattlakk;  kb. 0,8 cm átmérőjű fa gyöngyök;  a gyöngyök rögzítéséhez kis rézszögek;  pauszpapír;  burda-másolópapír;  csiszolópapír;  fotókarton;  UHU-greenit ragasztó;  lombfűrész;  barkácskés;  fémfűrész;  kalapács;  vékony és vastag ecset;
Kivitelezés: Másoljuk pauszpapírra az I - IV jelű mintarajzokat, (lásd a fentebbi ábrákat) majd másológéppel nagyítsuk először a kétszeresére, majd a nagyított rajzokat a 125 százalékára.
Másolópapírral másoljuk az így felnagyított rajzokat a lemezre. Először a motívum külső kontúrját (házakat), majd az ablakokat és az ajtókat (a mintarajzon szürkével jelölt részeket) fűrészeljük ki. A 24-es számú ablakot és a 6-os és 13-as számú ajtót a szaggatott vonal mentén vágjuk félbe. A sarokpántok elhelyezéséhez vágjunk le 3-4 mm-es részt az ajtók és az ablakok egyik hosszanti széléből. Csiszoljuk le a széleket, hogy az ajtók és ablakok simán nyitódjanak. Fogantyúként szögeljünk fel egy-egy gyöngyöt. A fénykép szerint fessük be a házakat. A pasztellszínekhez az egyes színeket fehérrel keverjük, a szürkés árnyalatokat fekete és fehér keverékéből kapjuk. Száradás után lakkozzuk le az összes részt. A mintarajz alapján csavarozzuk fel az ablakokat és ajtókat úgy, hogy valamennyi kifelé nyíljon. Azokat a széleket, ahol sarokpánt csatlakozik sarokpánthoz, a csatlakozást úgy alakítsuk ki, hogy a ház elején cikkcakk vonal alakuljon ki (lásd itt a b, jelű sémarajzot).

Az a, jelű méretezett rajz alapján rajzoljuk fotókartonra az ajtók és ablakok mögötti ajándéktartó dobozkák mintarajzát. (lásd itt az a, jelű mintarajzot)

Késsel karcoljuk be a belső vonalakat, (a mintarajzon a szaggatott vonalakat), majd a külső kontúr mentén vágjuk ki a dobozt. Hajtogassuk össze, és a ferde ráhagyástól kezdve a rajzon szürkével jelölt felületek mentén ragasszuk össze a dobozkát. A külső ráhagyás mentén ragasszuk a dobozkát az ajtó, illetve az ablak mögé. A ragasztót hagyjuk jól megszáradni. Apró ajándékokkal töltsük meg a dobozkákat.

Sok sikert!
                   

1 megjegyzés:

  1. Abszolút rajongója vagyok ennek a bejegyzésnek!!! Nagyon tetszik ez az ötlet. Remélem, még lesznek hasonló crafty dolgok.
    Szia!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...