2012. december 4., kedd

Természetes madáretetők

Kedves Olvasó!

Megjött a hideg, most nagy szüksége van a madaraknak  a segítségünkre a téli etetésben. Rengetegféle finomságot lehet kapni a boltokban, én is beterveztem a cinke golyókat. Az erkélyen már felraktam a madáretetőnket, amit a kis szárnyasok délelőtt jönnek meglátogatni. Ilyenkor nagy csivit van odakinn és Fánika (a papagájunk, egy Agapornis) teljes izgalomba kerül és vadul csivitel a cinkéknek. Fánika a mi nevelésünk, nálunk kelt ki a tojásból. Több madarunk is volt, sajnos már csak ő él a nagy csapatból, ő is már 16 éves.
A másik hely, ahova cinkegolyót tervezek, a konyhaablak lesz, itt van egy külső hőmérő, erre szoktam rákötözni az eleséget. Nagyon izgi nézni a kismadarakat, ők meg kíváncsian kandikálnak be az ablakon. A jó múltkor, mikor még enyhébb volt az idő, a reggeli szellőztetés alkalmával berepült egy cinke az ablakon, megpihent az ablakban lógó koszorún, leszállt a párkányra, körbenézett, majd elégedetten távozott.
Annyira édes volt, kár, hogy nem tudtam lekapni.

 
Ilyen szép madáretetőkre biztosan lelkesen jönnek a kosztos vendégek (mert bizony a madaraknak igen fejlett a szép- és színérzéke, mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy anno a papagájaim a festett odúkat foglalták el először, úgyhogy a béke kedvéért az összes odút le kellett festenem).
Aki ügyes kezű a kosárfonásban, az könnyen el is készítheti bármelyik etetőt.
Ha te is szereted a madarakat nézni, hadd ajánljam figyelmedbe a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (most pont a főcikk a téli madáretetés) videócsatornáját a you tube-on, az MMEBirdLifeHungary-t, én gyakran nézem, nagyon szeretem.

Image sources: GAP Gardens


Immár a negyedik nap nyílt ki az adventi meglepetés naptáron.
Most a hétvégén sokan elővették a karácsonyi világításokat, én is. Ezt a világítást azért még el tudnám helyezni... (kapható az IKEÁ-ban)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...