2012. október 17., szerda

Egy elhagyott nyaraló szomorú enyészete

Kedves Olvasó!

Balatonalmádiban járva, nem lehet úgy elmenni sétálni, hogy ne találkoznál vele. Van egy nyaraló , ami még az elmúlt század dicsőségét hordozza a lelkében, de a teste sajnos elenyész.
Ez a régi villa a Szabadság utca felső szakaszán található, és szomorú látni, ahogy évről-évre pusztul.
Már gyerekkoromban is üresen állt, csak az önkormányzat emberei tisztítják ki a kertet, amikor itt az ideje a kaszálásnak, de minden más mozdulatlan.
Emlékszem, hogy amikor kicsi voltam, a nagymamámmal a telekre menet mindig elmentünk előtte  A homlokzata akkor még büszkébben állt, sajnos minden évben egyre romosabb. A Gebüvel (a nővérem)  sokat fantáziáltunk, hogy kiké lehetett a ház, hová lettek, mi történt a családdal, stb.
Úgy sejtem, hogy az 1800-as évek végefelé vagy a századfordulón épülhetett, amikor még Almádiban a lankákon hatalmas szólóbirtokok húzódtak .
Ez a villa látszik, hogy vöröskőből épült, ezért nem hajlandó megadni magát az időnek. Túlélt egy földrengést, világháborút, megannyi vihart, tán még villámcsapást is, és áll, rendületlenül.
Ki tudja meddig hagyják még enyészni, félek lefogják előbb-utóbb bontani.
Gondoltam arra, hogy a Városházán utána kutakodom, megvan-e még az eredeti tervrajza, milyen csodás lenne újra felépíteni!


A veranda felett még most is látszik az egyik oszlop díszítés a tetőn, a másik évekkel ezelőtt leomlott.


Elnyűhetetlen a vöröskő, mint építőanyag  időtálló  A homlokzat merész napsárga színben tündökölt, ez ma is jól kivehető.



 A telek amin áll minden kívánnivalót magába foglal, igaz hogy kissé lejtős  de cserébe csodásan belátni egész Almádit, körbe az Öreghegyet, szerintem a Balaton is jól látszik, a teraszon kávézgatva az ember gyönyörködhet a tájban. 


Most is jól látszik, hogy a veranda ablaknyílásaiban redőny van, igazán praktikus.


A tetőzete ebben az évben omlott be ennyire, karácsonykor még a cserepek rendben sorakoztak a tetején.


A ház a másik oldalról nézve, itt a telek legalsó pontján állok. 



Omlásveszély! Belépni tilos! Ennyi lenne? Itt a vége egy korszaknak?




Remélem nem!

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Sikerült kiderítened valamit a tulajdonosról?
    Mi pont ilyen jellegű régi romos házat/villát keresünk - mit tehetünk, imádom őket, én csak annyit látok egy romból, hogy milyen LEHTENE/LESZ...
    Üdv: Nelli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nelli!
      Sajnos az eltelt évek alatt annyira leromlott a ház állapota (beomlott a tető, több falrész leomlott), hogy a nyár folyamán lebontották az egészet. Sajnos! A tulajdonos mára szerintem az önkormányzat lett, nem hiszem, hogy maradt örökös az eredeti tulajdonosok után.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...